Bekkentherapie?
Bekken(bodem) klachten staan niet op zich en hebben een oorzaak. Wat vertellen deze klachten?
Het beoordelen van deze klachten vraagt om een bekkenspecialist, die kijkt naar het geheel van klachten en de gevolgklachten.
Ontstaan van bekkenklachten
Bekkenklachten vormen een heel diverse groep van klachten. Er zijn veel klachten die te maken kunnen hebben met de lage rug, het bekken en de bekkenbodem.
De lage rug en het bekken verbinden de benen met de romp en is de belangrijkste schakel tijdens bewegen. De lage rug en het bekken vormt als het ware het fundament van het lichaam. Dit moet stevigheid en ondersteuning kunnen bieden.
De spieren rond het bekken moeten goed kunnen samenwerken; buikspieren, rugspieren, de bekkenbodemspieren, heup- en beenspieren en het middenrif. Deze spieren worden samen het spiercorset genoemd.
In het bekken zijn eveneens belangrijke organen aanwezig, zoals bijvoorbeeld de blaas en de darmen. Dit maakt dat alle gewichten, spier(fascie) structuren en organen elkaar direct en indirect beïnvloeden.
Wanneer alle spier- en gewrichtsstructuren goed samenwerken, wordt dit in het dagelijkse functioneren en bewegingen automatisch toegepast en is de lage rug en het bekkengebied in balans.
Als deze samenwerking niet optimaal is kunnen vervelende klachten ontstaan. Deze klachten komen zowel bij mannen, vrouwen, als bij kinderen voor.
Bekkenbodemklachten
De bekkenbodem bestaat uit spier(fascia)weefsel en is gelegen aan de onderzijde van het bekkengebied. De bekkenbodem lijkt op een ‘hangmat’ van spierstructuren en heeft als functie om het bekken- en de rug te stabiliseren en versterken. Daarbij ondersteunt de bekkenbodem de organen in het bekkengebied en sluit het de onderzijde van het bekkengebied af.
De fascia is het spier- en bindweefsel dat alle botstukken, gewrichten, spieren en organen van het lichaam omringt en alles in het lichaam met elkaar verbindt. Je zou dus kunnen zeggen dat de bekkenbodem onderdeel uitmaakt van spierfascia systeem van het gehele lichaam.
De bekkenbodemspieren zorgt voor sluiting- ondersteuning en voor ontspanning/openen van het bekken(bodem) gebied en kunnen we bewust aansturen en dus oefenen.
De bekkenbodem zal aanspannen om urine en/of ontlasting onder controle te kunnen houden(sluiten) en zal ontspannen (openen) bij plassen, ontlasten en tijdens de seksuele functie.
De gehele dag wordt het lichaam in meer of mindere mate beinvloed door buikdruk. Dit is de ‘zwaartekracht’ in het lichaam. Bij activiteiten als bukken, tillen, traplopen, hoesten, niezen e.d. zal het spier(fascia) systeem van het lichaam, waar de bekkenbodem een onderdeel van is, extra werk moeten kunnen verrichten om te zorgen dat de rug- en het bekken wordt ondersteund (dragen), de organen van het lichaam op de juiste plaats blijven en er geen urine, ontlasting of lucht ongewenst naar buiten komt.
Wanneer bekkenbodemspieren niet goed functioneren kan dit komen omdat:
- De spieren te hoog gespannen zijn
- De spieren niet voldoende kunnen ontspannen
- De spieren te verzwakt zijn
- De spieren niet in staat zijn om op het juiste moment te reageren (onvoldoende coördinatie)
Lees meer over
Klachten
Welke specifieke klachten kun je ervaren bij bekkenproblemen.
Bekkentherapie bij kinderen
Welke klachten ervaart uw kind.
De behandeling
Hoe ga ik te werk en hoe ziet een behandeling eruit.
Tarieven
Wat zijn de kosten en hoe zit het met vergoedingen.
U bent welkom in mijn praktijk.
Bekken Expert Ilse van Kesteren
Voorhout (teylingen) & Roelofarendsveen